Кметът на Варна Кирил Йорданов се включи пряко от въздуха в радио и тв ефира


11:38 | DarikNews.bg


Варненският кмет Кирил Йорданов имаше уникалната възможност да види от високо морската столица, на която е градоначалник вече почти 11 години. Това се случи сутринта на 11 август 2010 г. благодарение на нюзкоптера на DarikSky - единствения новинарски хеликоптер в Източна Европа.Точно в 7.45 ч. кметът пристигна на летище Калиманци с мощния си 1200-кубиков мотор БМВ и заедно с пилота на DarikSky начерта маршрута на полета.

Последва изпробване на видео техниката в хеликоптера, която е последен писък на медийната мода. Нюзкоптерът на Дарик разполага с три камери, което дава възможност да се снима на 360 градуса, както и да се излъчва сигнал вътре в самия хеликоптер.В 8.06 ч. разрешението за полета дойде и машината се издигна в небето. Варненският кмет направи първото в България пряко включване от новинарски хеликоптер.


Полетът на нюзкоптера бе предаван на живо в ефирите на Дарик и БНТ в рамките на сутрешното предаване на радиото „Витамин", което в делничните дни до 27 август се излъчва и по Българската национална телевизия. Кирил Йорданов влезе в ролята на репортер, разходи зрителите и слушателите на двете медии и им разказа за някои планове за развитието на града.

 

 

Зрителите имаха възможност да видят уникални директни кадри на пристанището, което вече не е достатъчно голямо за морската столица. Кирил Йорданов сподели в двата ефира надеждата и желанието си проектът на новия порт да стане факт, като посочи и мястото, където ще бъде построен контейнерният терминал.

Видя се и нуждата от втори мост над езерото, освен Аспаруховия. Въпреки че часът беше ранен и задръствания по моста нямаше, стана ясно, че дори и дребно произшествие по него нарушава целия градски трафик.

Видя се гъстото застрояване на Варна в северната й част. „Тук съм забранил строежите", категоричен беше Йорданов и допълни, че възможностите на Варна за развитие са точно в обратната посока - на юг, към кварталите Галата и Аспарухово и след тях.

На изхода на Варна на север кметът на града посочи мястото, където ще бъде построена писта  за Формула Г3. Впоследствие Йорданов призна пред Дарик, че инвеститор за съоръжението има и може би следващата година ще се заработи по проекта.